API Gateway nedir?
Bu yazıda sağda solda bolca duymaya başladığımız API Gateway’lerin ne olduğunu inceliyoruz.
Evren BAL
Full Stack Developer
Bu yazıda sağda solda bolca duymaya başladığımız API Gateway’lerin ne olduğunu inceliyoruz.
HATEOAS İngilizce “Hypermedia as the Engine of Application State” cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltma ve REST API mimarisinin temel özelliklerinden biri. HATEOAS sayesinde istemciler bir REST API’yi nasıl tüketeceklerini bilmeden (veya asgari bilgiyle) o REST API’yi kullanabilirler. Bu yazıda basit örneklerle Hateoas’ı inceleyeceğiz.
A’dan Z’ye FullStack bir proje geliştirmeye ne dersiniz? Gelin RestAPI’den hizmet verecek bir backend, onu tüketecek Vue.js ile oluşturulmuş bir frontend ve gerekecek tüm sunucu kurumlarını birlikte yapalım.
İyi bir API dokümantasyonu neleri içermeli ve bu gerekleri nasıl sağlarız, bu yazıda bu konu hakkında genel fikir sahibi olacağız.
Tek bir blog yazısı ile REST Api güvenliği konusunu ileri seviyede öğrenmek tabii ki mümkün değil. Bu yazı neleri detaylı öğrenmeniz gerektiği konusunda bir rehber olacaktır.
REST Api tasarımınızda hata yönetimi ve kullanıcıya hata gösterimlerini nasıl yapmalısınız. Bu yazıda bu soruların cevabını araştırıyoruz.
REST Api’de kimlik doğrulama konusu biraz kompleks ve kabul görmüş tek bir yöntem yok. Merak etmeyin bu yazıda tüm detayları bulacaksınız.
dayanan) kurallar var. Eğer adresleri belirli bir standart ve mantık çerçevesinde oluşturursanız API’yi dokümante etmeniz ve kullanıcıların öğrenmesi daha kolay olur, aksi takdirde API’yi kullanan bir çok yazılımcı kulaklarınızı çınlatacaktır. 😉
Tek tabanca bir geliştirici ve küçük orta büyüklükte bir web sitesi oluşturuyorsan bir RESTApi’ye ihtiyacın olmayacak, bildiğin yöntemle devam edebilirsin. Fakat web sitesinin, mobil cihazların, belki diğer web sitelerinin tüketici olacağı bir backend tasarlaman gerekiyorsa o zaman REST API tasarımın inceliklerini öğrenmen gerekiyor.
platform bağımsız web servisler sunmak istiyorsunuz ve benim gibi gerekmese dahi en düşük kaynakla en yüksek performansı elde etme konusunda takıntılısınız. Ben de öyleyim ve bu yazıda bu konudaki fikirlerimi paylaşıyorum.