14 Ağustos 2020’de yapılan Phalcon sohbetlerinde ekipte değişimler olduğu, Phalcon’un temelini oluşturan Zephir’e artık destek sağlanmayacağını öğrenmiştik. Phalcon Framework’e giriş yaptığımız Merhaba Phalcon Framework yazımın giriş bölümünde Zephir dilinden kısaca bahsetmiştim.

Phalcon ekibinde Zephir’e destek veren Serghei’nin ekipten ayrılması ile birlikte bundan sonra Zephir gelişimine ara verileceği ve muhtemelen PHP 8 ile uyumlu olmayacağı duyuruldu.

Peki Phalcon Framework ne olacak?

Phalcon’un Zephir olmadan mevcut haliyle devam ettirilmesi mümkün görünmüyor. Bu ekibe iki seçenek bırakmış oldu

  • Phalcon Framework projesi sonlandırılacak
  • Cesur bir adım atılarak doğal (Native) PHP ile devam edilecek

Ekip Phalcon 5 versiyonu için doğal PHP’ye dönmeye karar verdi.

Phalcon 5

  • Sadece doğal PHP kullanılacak
  • composer paketi olarak kurulabilecek
  • Mümkün olduğunca geriye dönük uyumlu olacak. (Mevcut VOLT, PHQL ve Annotations modüllerinin C ayrıştıcılarının çevirilmesi ne derece mümkün olacak göreceğiz)
  • PHP 7.4 ve PHP 8 destekleyecek
  • Phalcon hedefleri ve filozofisinden kopulmayacak (Performans, düşük kaynak kullanımı, kolay kullanım)
  • V4’de hedeflendiği üzere ADR kalıbına geçiş

Sonuç

Her ne kadar ekip performans ve düşük kaynak kullanımı gibi temel filozifinin değişmeyeceğini belirtse de Phalcon PHP uzantısı özelliğini kaybettiğinde bu konulardaki başarısı ne ölçüde devam edebilir göreceğiz. Zaten ekipte bu performansın bir ölçüde kaybileceğini ama PHP 7 ve PHP 8’de perfomans anlamındaki gelişmelerin bu farkı kapatacağını umduklarını belirtmiş.

Kendi adıma Phalcon Framework’ü seçmem için en önemli ve belki de tek neden diğer Frameworklerle karşılaştırıldığında performansın ezici derecede yüksek olmasıydı. Performans diğer Frameworklerle benzer seviyelere gelirse geliştirici için çok daha keyifli ve topluluğu daha geniş başka frameworkler var. (Bkz. Laravel, Symfony vs.)

Phalcon’un mevcut 4.1 sürümünün dahi özellikle performans odaklı backend projeleri için uzun süre daha en iyi çözüm olacağını düşünsem de devamlılığı kesintiye uğrayacak bir framework her projeye uygun olmayacaktır.

Sonuç olarak Phalcon öldü mü yoksa bomba gibi devam mı ediyor karar verebilmek için v5’in yayınlanmasını ve karşılaştırmalı sonuçları görmemiz gerekiyor.

Bu Yazıda Yapılan Değişiklikler
  • 11.05.2022: Yazı özeti düzenlendi.