Bugün sizlerle neredeyse tüm programlama dillerinde işinize yarayacak bir ipucu paylaşmak istiyorum. Yoda gösterimi koşullu bir ifadede alışıldık sıralamanın tam tersi sıralama kullanılmasını ifade eden bir programlama jargonu. Yoda gösterimi/koşullarında sabit olan bölümü koşullu ifadede sol tarafa alıyoruz.

Yoda gösterimi adını İngilizceyi standart dışı bir şekilde konuşan Star Wars’un ünlü Yoda karakterinden alıyor.

Yoda gösterimi örneği

Koşullu bir ifade genel klasik yöntemle şu şekilde oluşturulur

if ($value == 101) 
{ 
  /* Kodunuz ne iş yapacaksa */
}
// Değer 101'e eşitse şunları yap

Yoda gösteriminde ise aynı ifadeyi şöyle oluşturuyouruz

if (101 == $value ) 
{ 
  /* Kodunuz ne iş yapacaksa */
}
// 101 değere eşitse şunları şunları

Gördüğünüz üzere sabit (101) olan bölümü koşullu ifadenin sol tarafına aldık.

Sabiti ifadenin sol tarafına almak program çalışma mantığını değiştirmez. Öte yandan programlamada iki eşit işareti “==” karşılaştırma için kullanılırken tek eşittir işareti “=” atama yapmak için kullanılır. Yanlışlıkla $value = 1 yazdığınızda atama işlemi başarıyla gerçekleşecek ve koşullu ifade “true” değerini dönürecek, üstüne üstlük $value değişkeninizin değeri de 1 olarak değiştirilmiş olacaktır.

if ($value = 101) 
{ 
  /* Kodunuz ne iş yapacaksa */
}
// $value değeri 101'e eşit olmasa dahi 101'e eşitlenecek ve if ifadesi "true" değerini döndürdüğü için içerisi çalıştırılacaktır.

Öte yandan aynı ifadeyi aşağıdaki Yoda gösterimi ile oluşturduğumuzda derleyici hata verecek ve farkında olmadığımız bir bug’ın koda karışması engellenmiş olacaktır.

if ( 101 = $value) 
{ 
  /* Kodunuz ne iş yapacaksa */
}
// 101 sabit bir değer olduğu için atama yapmak mümkün değildir ve hata alırız.

Tavsiyem; kullanım alışkanlığını çok kısa sürede kazanacağınız ve farkında bile olmadan çok avantaj sağlayacak bu gösterim yöntemini hemen hayatınıza sokun. 🙂

Başlık Fotoğrafı: by Riku Lu on Unsplash